Mustafa Akgül, 1990’ların başından 2017 yılında aramızdan ayrılışına kadar geçen çeyrek asırda Türkiye’de özgür yazılım topluluğunun oluşması ve gelişmesi için durmaksızın çalıştı.
1993’te özgür yazılımcıların haberleşebilmesi için [email protected] e-posta listesini kurduktan sonra, liste üyelerini 1995’te 1. Türkiye’de İnternet Konferansı’nda biraraya getirdi. Bu konferansta kurulan Türkiye Linux Kullanıcıları Grubu, özgür yazılımlar üzerine ilk konuşmasını yine bu konferansta yaptı.
Akgül’ün itici gücüyle topluluk, 1990’ların ikinci yarısında www.linux.org.tr web sitesinin açılması, Türkiye’deki ilk GNU/Linux dağıtımının geliştirilmesi, ilk GNU/Linux kitabının yayınlanması, İnternet Konferansı’nda her sene bir salonda özgür yazılım temalı konuşmalar yapılması gibi birçok başarıya imza attı.
2000’li yıllarda Linux Kullanıcıları Derneği adıyla yasal bir çatı oluşturan topluluğun 8 yıl boyunca yönetim kurulu başkanlığını yaptıktan sonra derneğin onursal başkanı ünvanını aldı. 2000’li yıllarda özgür yazılımcıların ilk kez “Özgür Yazılım ve Linux Şenliği” adıyla kendi etkinlikleri oldu. Yine Akgül’ün öncülüğünü yaptığı ve her yıl yapılan Akademik Bilişim Konferansı’nın öncesinde kurslar düzenlediler.
2010 yılında Akgül uzun zamandır düşlediği “Linux Yaz Kampı”nı yaşama geçirdi. 1 sınıfta 10 günlük bir eğitim olarak başlayan etkinlik, 2017 yılına gelindiğinde 21 sınıfta 13 farklı konuda 15 günlük bir kampta yılda 500’ün üzerinde katılımcıya eğitim veriyordu.
Mustafa Akgül, 2017 yılının sonunda aramızdan ayrıldı.
Öncüsü ve en büyük destekçisi olduğu, birbirini tamamlayan ve besleyen iki geleneksel etkinliğe adı verildi:
- Yaz aylarında yapılan “Linux Yaz Kampı” artık “Mustafa Akgül Özgür Yazılım Yaz Kampı” olarak düzenleniyor.
- Kış aylarında yapılan “Akademik Bilişim Öncesi Kurslar” artık “Mustafa Akgül Özgür Yazılım Kış Kampı” olarak düzenleniyor.
Hiç bitmeyen yaşam enerjisi artık bizlerin içinde yaşıyor. Her birimize aşıladığı özgür yazılım felsefesini daha da ileriye taşıyacağız.